Handige tips voor het gebruik van uw airco.

Een airco biedt optimaal comfort in zowel de zomer als de winter, maar is niet onderhoudsvrij. Voor een optimale werking van de airco is het beste een jaarlijkse controle met reiniging en/of onderhoud te laten uitvoeren. Onderstaand een filmfragment van Citroën over de airconditioning; dit is natuurlijk voor alle merken van toepassing.

Tip 1 Bent u geen fan van de airconditioning of heeft u het niet nodig? We adviseren minimaal 1 keer per week de airco 10 minuten te gebruiken zodat de afdichtingen soepel en gesmeerd blijven. Hierdoor verkleint u kans op lekkages door uitdroging van de afdichtingen. Ook uw aircopomp slijt minder snel door de lagers draaiende te houden.

Tip 2 De muffe lucht die u kan ruiken komt van de verdamper. De verdamper, waar het koel en vochtig is, is een ultieme verblijfplaats voor bacteriën en schimmels. Indien u ervoor zorgt dat u de auto met een droge verdamper wegzet zal de bacteriëngroei behoorlijk verminderd worden. U moet dan de airconditioning 10 minuten voor het parkeren uitschakelen, zodat de verdamper met rijwind droogt. Heeft u toch last van die muffe lucht, laat uw airco chemisch reinigen in een van onze werkplaatsen. Afspraak online werkplaatsmodule

 

Tip 3 Bij het gebruik van een airco denken de meeste aan de zomer om het interieur op een aangename temperatuur te krijgen. Ook in de herfst of winter heeft u vele voordelen. De airco komt dan tot zijn recht doordat het ontdoet van vocht in het interieur. Hierdoor ontwasemt u de ruiten op een snelle manier en kunt u na het starten snel wegrijden. Ook zullen de ruiten hierna niet meer beslaan. Let wel dat de airconditioning niet werkt bij buitentemperaturen lager dan circa 4 graden Celsius.

Tip 4 Zet de airco niet te koud (maximaal 6 graden onder de buitentemperatuur). Bij grote temperatuurverschillen kan een pitje in de ruit plots doorscheuren waardoor uw ruit vervangen moet worden. Daarnaast zijn grote verschillen bij uit- in instappen niet goed voor uw gezondheid. Richt de blowers nooit direct op het lichaam, dit kan spierpijn opleveren.

Tip 5 Een plasje water onder de auto hoeft niet perse een lekkage te zijn. De airco kan afhankelijk van het weer wel een paar liter water per uur uit de afvoer laten lopen. Twijfelt u toch? Rijdt gewoon langs dan kijken we even met u mee.

Tip 6 Als u uw auto in de zon geparkeerd hebt, doe de ramen open, schakel de airco in met de ventilatie op de middelste stand. Als de oververhitte lucht eenmaal verdwenen is, doe de ramen dicht en zet de ventilatie enkele minuten op de recirculatiestand. Zo koelt het interieur sneller af.